De tablet

mei 27, 2016

Slecht voor kinderogen of een fabeltje?

Deze vraag wordt vaak bij ons gesteld. Maar het antwoord is nog niet zo eenvoudig!
Waar we er eerst van overtuigd waren dat de tablet niet slecht is voor je ogen, kunnen we dat nu niet meer zo zeker zeggen.

Er is namelijk een interessant uitgebreid onderzoek door het Erasmus MC gedaan naar de invloed van tablets en smartphones op de ontwikkeling van myopie. Myopie betekent min-sterkte; bijziendheid of verminderd zien op afstand. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die veel op de computer en/of tablet zitten en weinig buiten spelen meer kans op een min-sterkte hebben dan kinderen die veel buiten spelen. En hoe hoger de min-sterkte is, hoe groter de kans op oogproblemen op latere leeftijd. Er is bijvoorbeeld meer kans op een netvliesloslating en oogziektes als macula-degeneratie en glaucoom.

Hieruit is een behandeling voortgekomen om verergering van de min-sterkte tegen te gaan. Daarbij horen lifestyle-adviezen in combinatie met een behandeling met druppels. Geadviseerd wordt om minimaal 15 uur per week buiten te spelen en niet langer dan 45 minuten achter elkaar op de tablet te spelen. En met behulp van de druppels wordt de groei van het oog afgeremd, waardoor de achteruitgang van de min-sterkte afgeremd wordt.

Praktische nadelen van iedere dag die druppels zijn de grote pupillen en het wazige zicht die ze veroorzaken. Dat zorgt met name voor lichtgevoeligheid en de behoefte aan een leesbril of leesgedeelte in de bril.

Maar wat is nou de oorzaak van die toename van de min-sterkte? Zoals professor Scherder en Marc Marie Huijbregts zich ook afvroegen laatst in DWDD. Vanaf 7:48 wordt het interessant.

Leven wij een normaal leven in een abnormale omgeving of leven wij abnormaal in een normale omgeving? Passen wij ons aan aan de huidige omgeving en worden kinderen meer myoop of bijziend door het tablet-gebruik? En als het antwoord ‘ja’ is, moeten we die toename van myopie stoppen met druppels en lifestyle adviezen? En zo de kans op slechtziendheid in de toekomst te verkleinen?

Nog een interessante vraag die ons bezighoudt is; als langer achter de tablet zitten de achteruitgang van de min-sterkte bevordert, zal het dan de verbetering van de plus-sterkte ook bevorderen? Goede vraag voor alle kinderen met plus natuurlijk! Maar dit is helaas nog niet onderzocht.

Kortom; er zijn verschillende meningen hierover die allemaal een goede onderbouwing hebben. Voorlopig is er dus nog geen eenduidig antwoord te geven. Maar er wordt volop onderzoek gedaan en op sommige plekken zelfs al behandeld met de druppels.
Ons advies is om toch de common sense te gebruiken en in ieder geval het tablet-gebruik te matigen. Al is het maar om de kinderen ook lekker buiten te laten spelen en de sociale vaardigheden optimaal te ontwikkelen, zoals professor Scherder in DWDD zegt.

Evelien en Mandy

http://www.myopiestudie.nl/behandeling-van-progressie/
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/hoe-slecht-een-tablet-voor-de-ogen-van-mijn-kind

BrilvoorschriftLui oog